SeniorNet Örebro

Vi är en ideell förening som ordnar IT-utbildning och sammankomster för seniorer i Örebro län. Medlemsavgiften är 250 kronor för 12 månader. Är du inte medlem så kan du anmäla dig här: Jag vill bli medlem.  Ange Örebro som din klubb.

Vi är en av många lokala klubbar i SeniorNet Sweden som samlar över 9000 medlemmar i hela Sverige.

Informationsfolder att läsa eller ladda ned: SNÖ folder 20200210

 

SeniorNet och Covid-19

Verksamheten i SeniorNet Örebro riktar sig i hög grad till oss som befinner sig i riskgrupper. Vi följer rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och väljer att ta en paus i flera av våra utåtriktade aktiviteter. Här på hemsidan försöker vi lämna aktuell information. Fortfarande gäller vår grundidé: ”Seniorer lär seniorer använda IT”. Kontaktuppgifter till de medlemmar som meddelat att de vill hjälpa andra hittar du under toppfliken – IT support. En hel del kan vi hjälpa till med via telefonsamtal eller mejl. Vill du hjälpa någon med dina tips och idéer så är du mycket välkommen! Kontakta i så fall orebro@seniornet.se.

IT-möten på tisdagar tar sommarlov. Vi återkommer i slutet av augusti

Sedan mars har våra träffar hållits i mötesrum på internet med programmet Zoom. Vill du prova hur det fungerar? Under sommaren kan du få hjälp med att komma igång med egna videoträffar på internet.

Har du frågor om hur det här fungerar så skicka ett mejl till någon av våra ”Digitala-mötes-handledare”. Kontaktuppgifter till medlemmar som gärna hjälper till finns under toppmenyfliken IT support.

 

Zoom

Vi använder Zoom för möten under tiden som det råder begränsningar för fysiska träffar. I slutet av augusti börjar ett antal studiecirklar om programmet. Är du intresserad av att delta så skicka ett mejl till teknik@telia.com. Ange namn och ditt medlemsnummer i SeniorNet så återkommer vi med information. De här utbildningarna är kostnadsfria för medlemmar.

Informationsblad om programmet   En lathund för hur du använder och ansluter till  ZOOM Meetings

Vi har f.n. inte möjlighet att bestämma utbud eller startdatum för höstens övriga aktiviteter.

Information från Länsstyrelsen, Örebro län

Två informationsträffar kommer att hållas i början av juni. Ämnet är digital betalning. Du hittar information om innehåll och instruktioner om hur du anmäler dig här: Inbjudan digitala träffar

Länsstyrelsen har också ett informationsblad med tips om internetsidor som kan vara till nytta nu när vi alla ska hålla oss hemma med anledning av covid-19. På sidorna kan du lära dig mer om hur du använder internet och om digitala betaltjänster. Det finns även information om hur du skyddar dig mot bedragare, det är bra att vara medveten om vilka nya sätt som bedragarna försöker att luras på. Klicka här så öppnas bladet i ett nytt fönster.

Årsmöte för SeniorNet Örebro

Det planerade årsmötet Tisdag 24 mars är inställt. Kallelse kommer att skickas till alla medlemmar när nytt datum bestämts.

Pågående och ostartade cirklar för våren som pausats börjar igen så snart det är möjligt!

Cirkelns handledare informerar om aktuellt läge. Du hittar kontaktuppgifter när du klickar på den här länken: Cirklar SNÖ V20

Vi berättar här på hemsidan om/när vi kan komma igång med cirkelverksamheten igen.

Har du idéer om våra utbildningar så skicka ett mejl till: orebro@seniornet.se

 

 

 

Tillgång till MS Office-utbildning på nätet

Du som medlem har nu fri tillgång till webbaserad utbildning i hela MS Office-paketet och Windows 10. SeniorNet Sweden har ett avtal med Aktiv.se. Licensen gäller under fyra år och bekostas av SeniorNet Sweden och är en gratisförmån för dig som medlem.

Länk till ett provavsnitt från delen som handlar om Windows 10.

Instruktioner för hur du aktiverar en egen licens.

Är dina uppgifter i medlemsregistret aktuella?

Du ändrar själv adress, telefonnummer och epost på SeniorNet Swedens hemsida Medlemskap > Medlemskort och min Profil.
För att logga in på Medlemskort och min profil krävs medlemsnummer och lösenord. Har du problem med inloggningen så kontakta någon i styrelsen eller  orebro@seniornet.se.

Föreningsinformation via e-post

Fr o m 2018 skickas information om föreningens aktiviteter via e-post/mejl. Så ta för vana att läsa av dina mail lite då och då. Saknar du mejladress kommer informationen med vanligt brev som tidigare.

 

 

Några av deltagarna i förra vårens cirklar om användandet av smarta mobiler och surfplattor.

Introduktion för nya Funktionärer

SeniorNet har tagit fram ett material för dig som vill hjälpa till att handleda andra. När du klickar på följande länk så hittar du det. https://handledarguidenseniorer.se/

Snart börjar en cirkel för dem som vill hjälpa till i SeniorNet Örebro. Vill du vara med så anmäl dig till mejladress:  orebro@seniornet.se 

Digitala betalningslösningar

Länsstyrelsen i Örebro genomför en informationsinsats som vänder sig till länets seniorer. Syftet är att ge ökad kunskap om kontantlös betalning. SeniorNet Örebro deltar i projektet och är du intresserad av ämnet så kontakta: orebro@seniornet.se

Digital teknik för äldre

Klickar du på bilden till höger så öppnas en folder som Folkhälsomyndigheten tagit fram. Den är mycket läsvärd och vänder sig till oss som tycker det är viktigt att sprida kunskap om digital teknik till seniorer.

 

 

Bra om internet

Seniornet-medlemmen Gunilla Brattberg har gjort en utmärkt skrift som handlar om ”Digital delaktighet i vardagslivet”. Finns för gratis nedladdning eller köp i tryckt form på webbsidan: internetguider.se

Klickar du på bilden till höger så öppnas den i .pdf format.
I slutet av häftet finns en bra ordlista som förklarar några vanliga begrepp.
Hittar du inte vad du söker här så har Computer Sweden en sajt med förklaringar av IT-ord:

https://it-ord.idg.se/ordlistan/

Informationsträffar

Om du vill att SeniorNet gör ett besök och informerar om vår verksamhet så kontakta oss på mejladress: orebro@seniornet.se

På bilden är det ett gäng från Markbacken Dagrehab som träffar Per från SeniorNet.

 

Bli medlem i Örebro-klubben

För att bli medlem registrerar du dig hos seniornet.se.  Klicka på länken och registrera dig som ny medlem (behöver du hjälp så kontakta någon av våra cirkelledare eller någon i styrelsen)  https://seniornet.se/medlemskap/medlemsregistrering/

Har du idéer och vill delta mer aktivt?

IdéVi har plats för många fler. Vill du arbeta aktivt i föreningen så kontakta någon i styrelsen eller skicka ett mail till:  orebro@seniornet.se.

 

 

 

Uppdaterad 200527/pt