Örebroar´n 170208

Nedanstående kunde läsas i  ”Örebroaren” 8 februari 2017. För att sprida artikeln till så många som möjligt, har vi valt att återge artikeln i dess helhet.

Äldre lär äldre använda dator

Via riksorganisationen SeniorNet lär äldre andra äldre att hantera datorer, surfplattor och smarta telefoner.

-Många tar hjälp av sina barn och barnbarn men många gånger är det lättare att lära sig av andra äldre, säger Ann-Marie Petersson, ordförande för SeniorNet Örebro.

Inom SeniorNet kombinerar man gärna nytta med nöje. Studiecirklar och datacaféer ger deltagarna ökad kunskap om datorer, surfplattor och smarta telefoner samtidigt som träffarna fyller en viktig social funktion.

-Det är väldigt trevligt och gemytligt. Här vågar man fråga varandra om hjälp, det är en bra gemenskap, säger Ingrid Nilsson, SeniorNet.

Hon berättar att SeniorNets målgrupp är pensionärer men att alla är välkomna till föreningen.

– Många har en ohälsosam respekt för datorer. Vi försöker väcka en nyfikenhet och att man ska våga, det är helt okej att göra fel, det mesta går ju att rätta till, säger Per Tegevi, kursledare.

I Örebro samarbetar SeniorNet med Studieförbundet Vuxenskolan och håller studiecirklar kontinuerligt i Vuxenskolans lokaler på Fabriksgatan. Under våren 2017 kommer föreningen bland annat att hålla studiecirklar om sociala medier, bildöverföring och grundkurs för nybörjare.

-Även om man har arbetat mycket med datorer på jobbet så kanske man inte kan använda sin egen dator hemma, det är ju ofta olika program, konstaterar Ingrid och tillägger att det är svårt att klara sig utan datakunskap i dagens samhälle.

– Dessutom är det ju jättekul att exempelvis spela spel på datorn.

– Vi är nägra som spelar Pokémon Go på mobilen. Varför ska bara ungdomar få hålla på med det roliga? ler Ann-Marie.

Av Eleonore Lennermark