Birgitta Rajkovic´

Birgitta(Intervju ME, juni 2015)

Styrelsemedlem i SeniorNet, Örebro

Birgitta är en entusiastisk medlem i SeniorNet. Överhuvud taget är hon en person som engagerar sig i det hon gör. Det kan vara för romernas rättigheter, mot utnyttjande av barn, mot orättvisor i samhället och mycket annat. Att hon inte är mer politiskt engagerad än hon är beror mest på klimatet inom politiken, hon tycker att många är onödigt fräna i diskussioner.

– Du var med och startade Karlslunds hembygdsförening 1987, är du intresserad av kultur?

Ja, jag har många intressen. Jag bor ju dessutom i en statarlänga i Karlslund och tycker att det är en fin miljö värd att bevara. Lägenheten i längan är inte så stor, 71 m2, men min man har vinden som ateljé. Den går inte att värma upp, men i gengäld är det nära dit.

– Du är inte född i Örebro?

Nej, jag är född i Krylbo, växte upp och gick realskolan där. Jag gifte mig med en barndomsvän och vi flyttade till Örebro 1967 och jag har bott här sedan dess. Jag är skild och omgift med Dragomir, vi gifte oss 1983. Varken Dragomir eller jag har syskon. Mina föräldrar hade heller inga syskon. Jag stod i centrum som barn. fick kanske 50 julklappar, Många väl inslagna paket att öppna och visa entusiasm över. Jag avskyr julklappar!

– Du är pensionär sedan 2008, men du är fortfarande en mycket aktiv person?

Ja, jag är fritidspolitiker och med i styrelsen i en pensionärsförening och också  ersättare i distriktsstyrelsen. (SeniorNet är en förening som är politiskt neutral så därför skriver jag inte vilket parti Birgitta är engagerad i.) Många i Örebro känner mig under mitt tidigare efternamn, Flodström.

– Jag vet att du har jobbat med Karlslundsprojektet och  Wadköping, vad har du mer sysslat med?

Jag har  varit barnomsorgsassistent, nämndsekreterare, infoansvarig i kommundelsnämnd, jobbat en tid med personal och löner, och haft fackliga uppdrag.

– Något du ångrar i ditt liv?

Att jag varit så verbalt elak i ungdomligt oförstånd.

– Något du ångrar att du inte gjort?

Ja, att jag inte vågat vara duktigare. Jag skulle vilja vara uppsökande journalist, men har haft för dåligt självförtroende.

– Vad ska du göra i sommar?

Tillsammans med min man ska jag åka till hans hemstad två veckor. Han är från Belgrad i Serbien, den vita staden där floderna Donau och Sava möts. Vi har inga släktingar, vi ska bo på hotell. Belgrad är som Prag och Budapest mycket väl värt ett besök, deras mat är förstklassig och allt är billigt.

Favoritförfattare?

Sonja Pleijel. Främst för att hon har ett så härligt språk.

– Favoritfilm?

Flera av regissören Emir Kusturica. T.ex. Zigenarnas tid, Underground och Svart katt, vit katt.

– Favoritresmål?

Till USA, till min dotter som bor där.

-Vad är det bästa med SeniorNet?

Jag tycker SeniorNet är kanske det viktigaste vi har eftersom det fortfarande finns så många som inte kan använda dator eller Internet. Föreningen behövs också eftersom det hela tiden kommer nyheter.

-Vad tycker du är den största nyttan med en dator, surfplatta eller smart telefon?

Oj, jag tycker den är en livsnödvändighet, rolig, underhållande, sysselsättning och naturligtvis Skype. Skype är helt suveränt när man inte kan träffa sina barn så ofta, att se varandra och kunna prata via datorn är nästan som att träffas på riktigt.

– Beskriv dig själv med tre ord.

Pratsam, social, glad.

– Om du ska bjuda goda vänner på mat, vad lagar du då?

När vi bjuder vänner på mat blir det diskussion. Min man lagar fantastisk mat. Själv tycker jag om att bjuda på traditionell svensk mat. Gärna sill och nubbe, en kryddstark gryta, vin och efterrätt med kaffe och konjak. Min specialité är Osso buco, men inte på kalvlägg utan på oxsvans. Och jag älskar ostron, men det bjuder jag aldrig på.

– Om du var ung idag, vad skulle du vilja göra då?

Gifta mig rikt..

—————————————

Faktaruta:

  • Enda barnet i arbetarfamilj. Fadern var murare, modern hemmafru. Inga syskon.
  • Bor i en gammal rosa, idyllisk statarlänga vid Karlslunds herrgård.         .
  • Född och uppvuxen i Krylbo.
  • Har studerat på Komvux.
  • Har läst enstaka kurser på Örebro universitet.
  • Har två barn från äktenskapet med Bernt Flodström och två barnbarn.
  • Har två bonusbarn och fyra bonusbarnbarn med nuvarande maken Dragomir.

– – – – – – – – –

(Margit Emilsson, juni 2015)