Lennart Gunnarson

Lennart_Gunnarsson(Intervju ME, juli 2014)

Styrelseledamot i Seniornet, Örebro.

Lennart är medlem och styrelseledamot i Seniornet i Örebro sedan ett par år tillbaka. Han är pensionär men jobbar ändå fyra dagar i veckan i Stockholm, veckopendlar, men hinner ändå vara marknadsförare för och cirkelledare i Seniornet i Örebro vår och höst. Dessutom har han datastugor om Sociala medier och att handla på internet.
Intervjun är gjord i juli 2014.

Lennart jobbar som konsult med marknadskommunikation på flera privata företag efter att innan pensioneringen ha varit anställd på Posten, inom affärsområde Meddelande, Försäljning, i Stockholm.

– Berätta lite om din bakgrund.

Jag är bondpojke från Odensbacken, Stora Mellösa församling, gift med Birgitta, som är lärare (Adjunkt och fil. mag.). Jag gick samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet, har Postens administrativa utbildning och IHM 2 år (affärsskola) och enstaka universitetskurser.

Favoritämnen i skolan var
språk, engelska och tyska. Jag ångrar att jag inte har studerat italienska på högskolan eftersom både jag och min fru brukar tillbringa cirka fem veckor varje sommar i Italien, i Olevano Romano sydost om Rom. Det började vi med för 15 år sedan och både jobbar och semestrar där.

Jag är 69 år, känner mig stark och nyfiken. Jag gillar överraskningar.

När jag var barn drömde jag om ett yrke där jag fick resa runt. Jag kunde vara chaufför, lokförare, pilot eller något liknande. Skulle jag välja yrke idag skulle det bli något liknande som det jag har, d.v.s. något med stort kontaktnät inom affärsvärlden.

– Ditt stora intresse i livet?

Att jobba! Nu gärna i Seniornet.

När jag är ledig blir det alltid löpträning 10 km, nästan dagligen. Dessutom bangolf på sommaren och utförsåkning på vintern. Sälen är min favoritplats. Vi vandrar gärna i svenska fjällen och i italienska Dolomiterna.

Vi tycker mycket om utomhuskonserter, rock, jazz och klassiskt.

Dessutom är vi mycket sociala. (Det kan jag intyga. Vid mitt besök hos dem i sommarhuset var de andra gästerna (ca 12) en spännande blandning trevliga människor av många olika nationaliteter och åldrar, från 1,5 till 84 år.

– Favoritresmmål?

London, New York, Italien och sommarstugan i Grythyttan för att nämna några.

– Favoritfilm?

Träskoträdet, för att den är så vacker. Vi går gärna på bio. ser gärna nya filmer. Däremot läser jag inte så mycket, men just nu en bok av Leif G.W. Persson

-Något som gör dig glad?

Min familj gör mig glad och stolt. Och alla gamla och nya vänner.

– Något som gör dig arg?

Det som gör mig både engagerad, arg och politiskt intresserad är orättvisorna i världen och att konflikter ännu inte kan lösas ed förhandling. (Våld föder våld).

– Förebilder?

Nelson Mandela och Dalai Lama.

– Har du något ordspråk?

Tänka fritt är stort.
Jag fokuserar alltid på möjligheter, på kommunikation, på det unika i varje människa.
Att leva är att våga.

– Har du någon dold talang?

Det finns inga dolda talanger när man fått leva gott i 69 år. Men jag delar intresse med min fru att renovera hus. Färgsättning är också ett stort intresse.
Jag har också övat upp mig i förhandlingsteknik, i första hand vad gäller affärer, men även konflikter. Det gäller att skilja på sak och person.

-Varför är du medlem i Seniornet?

Det är ett ödmjukt sätt att följa IT-utvecklingen tillsammans med personer som är intresserade av nyheter. Seniornet har en stor potential just för att kunskapsbehovet ökar i takt med att IT-världen gör stora framsteg inom alla ämnesområden. Teknikutvecklingen gör det enklare och snabbare att kommunicera/hitta information om allt och alla i hela vår värld.
Kul att få va mä!

-Vad tycker du då att Seniornet i Örebro bör satsa på?

Att öka medlemsantalet. Mer och bredare marknadsföring. Skaffa samarbetspatner. Ordna studiebesök. Samarbete cirkelledare emellan. Cirklar i fFcebook och smarta telefoner.

Det finns stort behov av IT-utbildning för alla i samhället med personlig studietakt och till rimlig kostnad.

-Och slutligen, vad tycker du är det bästa med att ha dator?

Att kunna kommunicera globalt.
——————-
(Margit Emilsson, juli 2014)