Lillemor Olsson

Intervju, mars 2017

Lillemor är en mycket kreativ och aktiv skånska, som står med båda fötterna på jorden, eller rättare sagt nere i myllan. Hennes skaparintresse omfattar även trädgården och snart är hennes rabatter i Tybble, Asker översållade av blommande påskliljor.

 

(F=fråga, S=svar)

F Berätta lite om din bakgrund. S Jag är född 1937 och uppvuxen i Skåne. Jag har utbildning inom textilområdet och mitt första jobb var som föreståndare för en modebutik i Klippan. Då var jag 22 år.

1965 ”flyttade jag till Sverige” i och med att jag började som chef för textila avdelningen på IKEA, Kungens kurva. 2500 kvm, 40 anställda, omsättning 12 milj. Jag började 1 maj, och lyckades få allt på plats till öppningen 18 juni.

När IKEA började sin expansion i Europa 1972 var jag ansvarig för att organisera ”tag-själv-avdelningarna” i varuhuset i Spreitenbach, Schweiz .

Till Örebro kom jag 1974 och förestod först NK-fri tills de lade ner 1976. Då gick min son i skolan så vi valde att stanna i Närke. Jag sökte jobb på SCB, deltid, men också på Medborgarskolan som pianolärare. Senare blev jag också lärare i måleri och att vara kursledare i måleri och piano fortsatte jag med fram till 2015.

Från 1976 har jag aktivt hållit på med batik, akvarell- och acrylmåleri. Jag har eget galleri i Tybble sedan 2003 och deltar sedan tre år i konstrundan i Östernärke.

F:Presentera dig själv med tre ord (det blev fem)!

S Energisk, kreativ, passionerad, humoristisk och bråkig.

F: Något du ångrar att du inte har gjort?

S Tränat upp mina ryggmuskler för att slippa besvär!

F Något som gör dig riktigt glad?

S När jag hör ”aha” och jag har lyckats få någon att förstå!

F Vad är du mest stolt över?

S Min son.

F Något som gör dig besviken?

S Brist på engagemang, när någon inte ens försöker. Det är aldrig försent att börja med någonting nytt.

F Något du skulle vilja ha råd att köpa?

S Inget, jag tycker att jag har allt jag behöver.

F Om du var ung idag, vad skulle du satsa på?

S Jag skulle satsa inom samma område, samma typ av skapande som jag har hållit på med. Jag har trivts väldigt bra med det.

F Har du någon dold talang?

S Att hantera en dator har varit en dold talang, nu har jag överraskat min bekantskapskrets.

F Jag har förstått att du bor ensam på gården i Tybble sedan din man dog. Det senaste året har du varit med i flera av SeniorNets studiecirklar i Örebro. Hur hittade du till oss?

S Min son kom och gav mig en dator i present. Min väninna Ingrid hade via vänner fått rådet att gå till SeniorNet för att få hjälp med sin dator och jag följde med henne dit. Er supportgubbe, Per, tyckte att jag var tillräckligt bråkig för att kunna hantera styrelsen i SeniorNet, så när jag blev tillfrågad om att bli ordförande kunde jag inte säga nej.

F Vad är det bästa med att vara medlem i SeniorNet?

S Man är alltid välkommen och känner sig hemma i föreningen.

F Vad tycker du att SeniorNet Örebro bör satsa på?

S Det är för tidigt att svara på det. Men min inriktning är, att ska jag göra något, ska jag göra det bra. Annars låter jag bli.

F Och slutligen, vad tycker du är det bästa med att ha dator?

S Man når ut i världen!

 

(Margit Emilsson, mars 2017)

 

 

 

Uppdaterad 20181026/pt