MargitsBlogg

Vem som vill får skriva kommentarer i min blogg, men gör det under eget namn eller signatur, så jag inte behöver stå för dina åsikter. Skicka kommentaren i mail till mig så lägger jag in den. Eftersom bloggen ligger på hemsidan kan man bara skriva i bloggen  om man har behörighet till den.

20190601
En regnig dag, jag läser morgontidningen extra noga.
Läser att det nog är ett proxykrig på gång. Fler ord jag inte kan, alltså får jag fylla på min ordlista,
Ur min egen ordlista (kortfattad), forts,,

Proxykrig; ombudskrig, t.ex: två stater strider mot varandra på en tredje stats territorium.
Pk: politiskt korrekt, är en nedsättsättande beteckning för en inställning där man bemödar sig om att följa rådande politiska värderingar och att följa den dominerande trenden i samhällsdebatten .
Faktoid: allmänt spridd sanning som egentligen är fel.
Viral: 1. Orsakad av virus, 2. Sprider sig snabbt som ett virus.

Dagens citat: Håll huvudet högt och rumpan styv i svängarna. (Lena Olins mor).

20190531

Hej Margit och ALLA som tittar in på Margits blogg!
Nu har vi sommarlov!
I höst provar vi lite nytt!
It-café för ALLA varannan tisdag med många intressanta och bra föreläsare som informerar om hur vi kan använda deras tjänster.
It-café för MEDLEMMAR varannan tisdag där vi  följer upp vad vi fick veta veckan innan, hjälper varandra och tränar tillsammans!
Vad tycker ni om det här?
Jag tycker det låter mycket bra att få träffa medlemmar, träna, lära och hjälpa varandra!

Vill du också bli medlem? Klicka på ”Jag vill bli medlem”, sist i första stycket på vår hemsida.

Brita Alsterå
Medlem i SeniorNet Örebro sedan 2015.
Vi lär av varandra!

20190515

Just nu pågår planeringen inför höstens aktiviteter. Kolla gärna igenom schemat och saknar du något, hör av dig och tipsa oss.Nytt är t.ex. IT-juntan som är en ny aktivitet på försök. Har man anmält sig kan man sedan komma när man vill, man behöver inte anmäla sig inför varje träff.

Här följer några söktips i Google, gäller datorer, surfplattor och mobiltelefoner:

Kolla vädret: Skriv in namnet på en stad följt av ordet Vädret så får du en fyradygnsprognos för den orten.

Hitta kartan: Skriv in en stads namn följt av ordet MAP, kolla resultatet! Du får upp en kartbild som du kan förstora, göra fler val ifrån m.m.

Växelkurser: Om något kostar t.ex. 20 dollar skriver du 20 USD i SEK så får du priset i svenska kronor. (GBP = brittiska pund, EUR = EURO, NOK= norska kronor, DKK = danska kronor)

Sök en fras: Söker du t.ex. efter en Bok om kåldolmar så får du fram sidor som innehåller något av orden i frasen. Men sätter du citationstecken omkring titeln får du bara svar som innehåller den exakta meningen ”Boken om kåldolmar”

Inte längre aktuellt ordspråk, tyvärr: Säkert som ett brev på Posten .

Ur min egen ordlista, kortfattad:

Prokrastinera: skjuta upp i onödan och ibland med negativ verkan.

Adobe: byggmaterial av lera och halm. Husen i New Mexikos huvudstad Santa Fee är byggda av det.(Det finns också ett dataprogram som heter så).

Obsolet: föråldrad.

Vettigt?
Jag äter Levaxin mot min underfunktion av Sköldkörteln. Burken tabletterna ligger i är så svår att öppna att när jag väl har fått upp den lägger jag bara locket löst ovanpå burken. Det var nog inte så barnsäkerheten var tänkt att fungera.

20181114
13 nov  hade föreningen styrelsemöte. Det diskuterades en del om  det besök i föreningen som Seniornet Swedens nya  ordförande Rose-Marie Frebran ska göra i Örebro. Hon ska delta i ett medlemsmöte på eftermiddagen tisdagen den 27 nov. SeniorNet Swedens årsmöte ska vara i Örebro 7-8 april 2019 och det är mycket som ska ordnas inför det.

Vi diskuterade också vårens cirklar och IT-caféer. Vi kommer att hålla alla möten och sammankomster på Vuxenskolan, inget blir kvar på Kulturhuset.  Det är bra eftersom tillgängligheten inte är så bra där.

Om någon har önskemål om tema på IT-café så skicka mig ett mejl eller ring. Ju fler som önskar samma ämne, ju större chans att vi väljer det. (Min mejladress och mitt tel nr finns under fliken Support.)

IT-caféerna fortsätter i vår på tisdagarna  kl 14-16 och de flesta gångerna ska vi vara i sal Beatles.  Öppet hus har preliminärt planerats till 22 jan och cirklar  och It-caféer kommer nog igång i början av februari.

SeniorNet Örebros årsmöte kommer att hållas i slutet av mars.

I mitten av januari anslår vi vårens schema på hemsidan, Information till de som ej har mejladress
går ut ungefär samtidigt.

Föreningen har idag 293 medlemmar och ökar.

Stockholmsresa
Den 8 nov var vi en grupp från Seniornet i Örebro som var med på en bussresa till Stockholm. Det var Länsstyrelsen som bjudit in oss som tack för att vi deltar i deras projekt om betallösningar. Förutom Google besökte vi Tekniska muséet. Det var en mycket trevlig resa med bra service, god mat och många intressanta diskussioner. Tjejen på fotot gjorde en imponerande proffsig genomgång av ett intressant ämne. På bussen berättade Axel från Länsstyrelsen om TV-programmet han var med i 2016. Det var ”Hela Sverige bakar” och han kom fyra i tävlingen. Då var han 18 år! Han har lovat att vi ska få några recept till vår hemsida.Besöket på Tekniska muséet hade vi gärna haft lite längre tid för, men det var också skönt att vara hemma igen innan det var alltför sent.

Hjärtligt tack Josefin, Åsa, Axel m.fl. för den fina resa ni bjöd oss på!

Handledarträff
22 oktober hade SeniorNet Örebro en handledarträff. Vi diskuterade höstens cirklar och vad vi eventuellt ville ändra inför våren. Vi har ett 20-tal cirkelledare, men behöver fler. Att vara cirkelledare är ett inspirerande, tacksamt och roligt jobb, helt ideellt. En av fördelarna är den interna utbildning vi får, samt att man lär sig mycket själv på att leda cirklar eller att vara medhjälpare till andra cirkelledare.

Efter lunch hade Per Tegevi en bra genomgång av Office 365 med oss. O365 är något som vi har fått som en donation från Microsoft. Programsviten är avsedd för företag, men de ger den också till ideella föreningar. Det är bl.a. kontorsprogram som Word, Excel m.m. men också Skype och OneDrive. O365 har en enhetlig miljö som gör det lätt att samarbeta med varandra i föreningen.
På allmän begäran från deltagarna så kommer vi att få en fortsättning på utbildningen inom några veckor./ME

Projekt Betaltjänster
SeniorNet Örebro deltar i Länsstyrelsens projekt om ökade insatser för  användning av digitala betalningslösningar bland seniorer. Vi besöker seniorboenden tillsammans med representanter från Länsstyrelsen och IT-guider. Vi sonderar intresset och ska göra en utvärdering snart. Sedan bestämmer Länsstyrelsen hur man ev ska gå vidare.

Tisdag 16 okt hade vi för tredje gången en  trevlig och välbesökt träff på Seniorboendet på Rudbecksgatan. Många frågor hanterades, mest om mobil e-legitimation och Swish.
Cirka 20 deltog förutom vi från projektet. Några hade surfplattor men de flesta hade en smart telefon.  Några av de boende är vana att sköta sina bankärenden via Internetbanken, men de flesta ville ha hjälp med att komma igång med det. ÖBO har lovat att installera en PC med Windows 10 och Internetuppkoppling i gemensamhetslokalen, användbar både för studiecirklar och för övning för de som inte har egen dator eller surfplatta./ME

Seniormässan lördag 6 okt på Conventum.
Vi deltog med ett välplacerat bord som fick många besök. Brita, Inge, Terttu, Lennart, Ronald, Vera, Margareta, Ann-Mari och jag bytte av varandra. Vi upplevde att intresset var större och seriösare än tidigare år. Intresset utmynnar nog främst i fler anmälningar till cirklar i vår, så i dagsläget kan vi inte mäta det. De inlämnade intresseanmälningarna kommer vi att svara på per telefon eller brev, beroende på frågorna./ME

IT-café
Vårt IT-café den 9 okt var ganska välbesökt, omkring 20-25 hade vågat sig ut i regnet. Efter genomgång av Per Tegevi om vad man ska tänka på när man har köpt ny dator, surfplatta eller telefon  hade vi som lyssnade onekligen fått mycket att tänka på  och vi hade många frågor. Det handlade om val av fabrikat, bredbandsleverantörer, mobila lösningar, kopplingar till TV, kostnader, säkerhet  m.m. Nyttigt för oss med både gammal och ny utrustning.
Även kaffepausen gick åt till frågor. Sedan blev det också ganska många supportfrågor, så vi var kvar till kl 16.00/ME

Pågående cirklar
F n pågår 18 studiecirklar och några ytterligare kommer att börja i oktober och november. Sammanlagt deltar nu  cirka 130 medlemmar i studierna. Cirklarna är olika långa och omfattar  9-18 timmar och vi genomför dem i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Enstaka lediga platser finns kvar  i de cirklar som startar i november.
20181012/ME
.
Besök i Kopparberg
Måndag 1 okt var ordförande i vår förening och jag på mässa i Kopparberg. Vi hade ett bord i deras gamla fina församlingshem. Det var många besökare som lyssnade till mycket bra information som hölls av bl.a. flera representanter från Region Örebro, Länsstyrelsen, ansvariga från kommun, polisen m.fl. Det var många intressanta frågor om möjligheter och risker med digitalisering som togs upp.
Fler än vi hade bord där, t ex Länsstyrelsen, Nerikes Allehanda, två banker, IT-guiderna, SPF och PRO. Det var ett bra ställe för att skapa kontakter och dela ut våra Broschyrer. /ME
.
Uppdaterad 20181024/ME