Per Tegevi

Medlem och datatekniker i SeniorNet, Örebro

(Intervju ME, september 2014)

Per T

Per är en mångsidig entreprenör och tekniker med många strängar på sin lyra. Han har fyraårig teknisk gymnasieutbildning. På högskolan i Örebro gick han kulturvetarlinjen och han är medlem i Örebroföreningen av SeniorNet sedan ca 1,5 år. Han är vår ”teknikgubbe” som vi vänder oss till så fort en dator strular. Han leder studiecirklar fortlöpande i ”Lär känna din dator”, han har Datastugor och vidareutbildar våra cirkelledare. Per är senior men inte pensionär (58 år). Han har en installationsfirma för hemelektronik, d.v.s. TV, datorer, nätverk, hushållsmaskiner m.m. Med sin bakgrund som elektriker och med bred erfarenhet både från egna företag och från anställningar med riksomfattande uppdrag fixar han det mesta vi kan behöva hjälp med.

– Vad har du jobbat med tidigare?

Per: Elmontör i ungdomen. Croupier (började som extrajobb under universitetstiden). Utbildare för croupierer på riksnivå. Har haft eget casinoföretag. Installatör hos Thorn och Onoff.

– Nu har du eget företag i installationsbranschen men avsätter 1-2 dagar i veckan för ideella insatser i Seniornet. Hur kom du på den idén?

Per: Min far var elmontör med egen firma. Han har alltid varit min förebild och uppmuntrade mig alltid till att ”skruva sönder och undersöka”, men jag blev också bra på att ”få ihop”. Min far var ortens fixare och jag går nog i hans fotspår. Klurig, gillar problem och är lycklig om jag kan lösa dem. Och jag är envis, ger mig inte i första taget. Därför tänkte jag när jag läste  om Seniornet, att det kunde vara en förening för mig. Samma intressen som jag har och där jag kan göra en insats, dela med mig av det jag kan.

– Höjdpunkter i ditt liv?

Per: Mina barns födelse, uppväxt och mognad, ett kvitto på att man lyckats som förälder.

– Ångrar du något du inte har gjort?

Per: Jag skulle ha ägnat mer tid åt mina barn när de var små. Men annars ser jag nog till att genomföra det jag vill göra.

– Funderingar inför framtiden?

Per: Jag ska nog kanske pensionera mig snart, jag har så mycket jag vill göra som pensionär! Men framför allt vill jag fortsätta att uppleva, jag vill behålla min nyfikenhet.

Kortfrågor:

Beskriv dig själv med tre ord Snäll, pålitlig och händig.
Bra på Att tolka bruksanvisningar.
Oanad talang Fruktansvärt duktig croupier.
Nästa resmål Berlin, sedan Turkiet.
Favoritresmål Alla! Åker gärna till ställen jag inte varit på.
Varför Vill prata med dem som bor där. (Nyfiken!)
Favoritbok Läser gärna, men inte så mycket som jag skulle vilja. Gärna bok av författare jag aldrig har hört talas om, ibland hittar jag guldkorn. Vad jag tycker är bra skiftar.
Favoritfilm Samma svar som för favoritbok, d.v.s. någon jag inte har förutfattade meningar om.
Datorspel Spelar inte så mycket men kollar dagligen vad som händer i den by jag byggt i ”Clash of Clans” (Ipad/Iphone). Ibland och periodvis spelar jag ordspel typ ”Wordfeud” och så återvänder jag regelbundet till pokerspel online.
Om du ska bjuda vänner på  mat, vad lagar du då?’ Oftast en köttgryta.
Och vad dricker du helst till den? Vatten eller rödvin. Kanske ett glas whiskey efteråt.

Och slutligen:

Vad anser du vara den största nyttan med en dator, surfplatta/smartphone?

Per: Kommunikation. Att kunna använda Google och att kunna kommunicera genom t.ex. mail och Skype.

Budskap till Seniornet medlem:

Per: Du kan mer än du tror! Dela med dig till andra av vad du kan! Alla har något att dela med sig av.

————————–

Faktaruta

Född 1956 och uppvuxen:  i Södermanland.
Studier: 4-årigt tekniskt gymnasium, blev elektriker som sin far. Senare 5 år på högskola i Örebro, Kulturvetarlinjen med etnologi (hur människor lever och tänker), arkeologi och pedagogik med inriktning på relationer.

Familj: Gift, tre barn och tre barnbarn, Jack russellterriern Freja (bra anledning till att vistas i skog och mark).

Bor: I Hovsta, strax norr om Örebro.

Nuvarande jobb: Eget teknikföretag.

————————–

(Margit Emilsson, sept 2014)