Thomas Santoso Westberg

(Intervju ME, september 2017)

 

 

 

 

 

 

 

 

Cirkelledare och datatekniker på SeniorNet i Örebro. Hans ämnen är bl.a. sociala medier, smarta telefoner m.m.

Thomas är en sann globetrotter som reser runt i världen några månader per år.

Thomas föddes i Indonesien för drygt 36 år sedan, tre veckor gammal kom han till Härnösand, där han växte upp. Han gick gymnasium, musiklinje, i Gävle med huvudinstrument piano och trummor, sedan musikutbildning på Berkerly i Boston, 10 terminer som han klämde in på tre år, därefter praktik och jobb på skivbolag i New York 2 år. 2005 flyttade han till Örebro. Utöver sitt passionerade ”fritidsjobb” med utbildning och support på SeniorNet jobbar han bl. a. med marknadsföring, foto, teknik och musik i det egna företaget. Han är kanske på väg att bli journalist också.

Humor har han också. Jag bad om ett supporttips, svar: Det mesta brukar lösa sig om man köper en ny dator!

Hans mest uppskattade belöning från oss i SeniorNet är ett lyckligt AHA från någon som motvilligt och misstänksamt kommit för att lära sig lite om datorer och som mot slutet av en kurs förstår hur roligt det är att använda dator.

Hans jobb sammanfaller med hans fritidsintressen och han vill resa, fotografera och skriva. Det är också vad han gör. I oktober åker han till Grand Canyon, Denver, Nashville och New York. Sedan blir det några månaders jobb i Sverige och i januari bär det vidare till Bali. Vi ser fram emot intressanta rapporter på Facebook och spännande foton.

Frågor till Thomas:

Något som gör dig glad?      – Mina vänner

Något som stör dig, gör dig besviken?      –   Dålig service

Dina bästa egenskaper?      –   Jag är lugn och vetgirig

Det bästa med att bo i Örebro?      –   Det är centralt i Sverige, nära till natur och flygplatser

Favoritresmål?      –   USA

Resmål som har gjort dig besviken?      –     Inga. Jag brukar hitta intressanta saker att se och göra överallt. Däremot finns det en hel del hotell som inte levt upp till mina förväntningar.

Vad packar du för en veckas resa till en storstad?      –     Jag packar ganska litet om resan går utomlands. Det är roligt att köpa kläder på plats även om det är från H&M.

Råd till äldre som varken har dator eller surfplatta?      – Det behövs säkert en bredare behovsanalys, men rent generellt är det i dag oftast lättare att lära sig appar på en surfplatta än att använda en dator. Sen är vissa saker mer anpassade för datorer, vill man på något sätt skriva mycket är en dator nästan alltid att föredra.

En studiecirkel du skulle vilja vara ledare för om du fick välja?      –  Jag har funderat på att dra igång en för fotografi, men är fortfarande osäker på vilken nivå den ska ligga på.

Du kan mycket om support för datorer, var och hur har du lärt dig det?      –     Jag är helt självlärd. I och med att musikskapandet blev mer och mer datoriserat tillägnade jag mer och mer tid framför datorer – då var det sällan allt fungerade som det skulle, ljusår från där vi är idag! – så en stor del av tiden gick åt till att felsöka och få saker att fungera ihop.

Du kan också mycket om sociala medier och foto, kan alla i din generation lika mycket? Eller hur har du lärt dig allt?      –   I stort sett alla kan eller har nog väldigt lätt för att lära sig grunderna, men jag håller mig också uppdaterad kring förändringar och nya funktioner.

Något du ångrat att du gjort?      –   Det finns alltid några saker, annars har man inte levt. Men samtidigt känner jag också att jag är den jag är på grund av allt jag gjort och det är onödigt att ångra sånt som inte går att ändra på.

Något du ångrar att du inte gjort?      –   Egentligen samma svar här, men jag kan erkänna att jag önskar att jag tagit körkort tidigare.

Vad är det mest spännande du har varit med om?    –   Det var när jag träffade en väldigt speciell person för första gången. Jag försökte ta en bild innan jag gick fram, men den är jättesuddig för mina händer var ur funktion! Det var fantastiskt.

Några förebilder?      –   De som förverkligar sina drömmar, gör det de vill göra och det de vill få ut av livet.

Har du något favoritordspråk?    – Kvalité kostar!

Favoritböcker?      –  Foundationserien av Isaak Asimov. (På svenska = Stiftelsen, en Sience fictionserie)

———————————