Ann-Marie Petersson

(Intervju av Margit Emilsson i juni 2014)

Ann Marie Tidigare ordförande i föreningen.

Ann-Marie är ordförande i SeniorNet Örebro sedan 10 mars i år. Klubben har ingen egen lokal och intervjun gjordes i en lektionssal hos Studieförbundet Vuxenskolan, som föreningen samarbetar med.

– Berätta lite om din bakgrund.

A-M: Jag kommer från Dalarna, är född och uppvuxen i Rommehed i Stora Tuna. Mitt första jobb var på Dala Airport, jag var bl. a. markvärdinna där.

– Jag har förstått att du är en mycket aktiv kvinna och bl. a. vikarierar i skolan. Vilken yrkesutbildning har du?

A-M: Jag är utbildad socialpedagog, men har efter utbildningen hela tiden arbetat i förskolan, de senaste 20 åren som föreståndare. Jag gick utbildningen i Stockholm och jobbade också där tre år. Sedan jobbade jag i Jokkmokk två år, startade deras första dagis. Vi hade bara ung personal där, stor skillnad mot Stockholm där det bara var äldre.
Jag har bott och arbetat i Örebro sedan 1977. Jag öppnade Karlslunds barnstuga 1979 och var kvar där tills den stängde 1991.

– Familj?

A-M: Sambo och två vuxna döttrar.

– Har du någon förebild?

A-M: Min orienteringsledare i Stora Tuna IK. Han såg alla, även de som inte var så bra. Han fick andra att växa. Han såg till att när han slutade skulle verksamheten fortsätta ändå.

– Intressen?

A-M: Bl. a. natur och kultur. Jag är styrelseledamot i  Turistföreningen, STF:s Örebro lokalförening.

– Favoritresmål?

A-M: Många, och vi har nog gjort de resor vi helst har velat göra. Vi har åkt Sibiriska järnvägen och Hurtigruten. Vi har också varit i Kina. Jag åker helst till platser där jag inte varit förut, det finns alltid så mycket kvar att se.

– Favoritförfattare?

A-M: Jag läser gärna historiska romaner. En favorit är Wilbur Smith och hans bok Lejonet äter. Det är en roman som ingår i en serie där handlingen utspelar sig i Sydafrika och där utvecklingen i landet utgör bakgrund.
Men jag läser mycket och många olika genrer, också gärna en deckare emellanåt.

– Film du kan rekommendera och varför?

A-M: Jag går gärna på Roxys seniorbio. De visar ofta bra filmer.

– Nyårslöften du har gett genom åren?

A-M: Nyårslöften ger jag aldrig.

– Något du ångrar att du aldrig har gjort?

A-M: Jag ångrar inte något jag aldrig gjort. Däremot finns det väl sådant jag idag skulle göra på annat sätt än när jag var yngre, utifrån de erfarenheter jag har nu.

– Vad vill du göra i sommar?

A-M: Jag vill bl. a. vara i sommarstugan, träffa vänner och cykla. Jag är med i Cykelfrämjandet och brukar delta i deras cykelvecka. I år cyklar vi i Motalatrakten.

– Vad är det bästa med SeniorNet?

A-M: Man får lära sig mycket nytt och träffar människor man inte skulle ha träffat annars.

– SeniorNet om fem år?

A-M: Idag är det mest cirklar och utbildning. I framtiden har vi kanske samarbete med andra pensionärsföreningar och utvecklar sociala nätverk. Men det finns olika vägar att gå och hela tiden behov av utveckling.

Faktaruta:
______________________________
Bor: I Örebro, i villa i Björkhaga sedan 1980.
Utbildning: Socialpedagog. På den tiden Ann-Marie utbildades var inriktningen mot barnhemsföreståndare, alltså en arbetsledande roll. Utbildningen var också inriktad på barn med särskilda behov.
Aktuell som: Ordförande i SeniorNet Örebro.
Tidigare: Pensionär sedan några år men vikarierar fortfarande emellanåt inom skolan. Har jobbat som föreståndare på dagis i 20 år och de sista 10 åren i förskoleklass i skolan.

____________________________________________
(Margit Emilsson, juni 2014)