Lärande IT-samtal
Projektbeskrivning
Lärande IT-samtal är ett samarbete mellan SeniorNet, Örebro kommun och Studieförbundet Vuxenskolan med stöd från Allmänna Arvsfonden. Det pågår från januari 2025 till december 2026. Målsättningen är att minska digitalt utanförskap bland seniorer i Örebro. Primär målgrupp är i ålder 75 år och uppåt. Vi etablerar samtalsgrupper i en stödjande miljö där äldre kan lära sig om IT. Efter projekttidens slut planeras verksamheten fortsätta med stöd från ideella ledare och lokala föreningar.
Projektets syfte
Projektet strävar efter att skapa ett varaktigt lärande där målgruppen blir självständiga och oberoende. En hållbar modell för att öka digital inkludering bland seniorer förbättrar livskvaliteten. Målsättningen är att utveckla en modell för ökad kompetens, förståelse och självförtroende att använda IT samt digitala tjänster och plattformar. Delmålen inkluderar:
- Etablering av permanenta regelbundna mötesplatser med möjlighet till digitalt lärande.
- Utbilda samtalsledare från målgruppen.
- Utveckla ett mentorskapsform för ledare.
- Skapa en samverkansmodell mellan projektägare och samverkande parter.
- Ta fram en metodhandbok för spridning av arbetsmodellen.
Bakgrund
Samhället blir alltmer digitaliserat, vilket gör att seniorer utan digital kompetens riskerar att hamna i utanförskap och bli beroende av andra. Projektet syftar till att bryta mönstret genom att skapa varaktigt lärande och egenmakt hos målgruppen. Positiva effekter har konstaterats genom utveckling och testning av ett nytt arbetssätt i ett pilotprojekt, vilket motiverar vidareutveckling och uppskalning av metoden.
Förstudier och resultat
Under december 22–februari 25 har SeniorNet besökt ett antal seniora mötesplatser i Örebro. Träffarna har annonserats på kommunens webbsida och i tryckta foldrar vid respektive samlingsplats. Former för träffarna har varit två träffar i månaden under en tremånadersperiod. Vi har samlat 5–15 deltagare varje gång och har deltagit med 2–3 resurspersoner från SeniorNet. Sedan samarbetet började har 15 av föreningens medlemmar deltagit som handledare. Samtliga av dessa har tecknat sekretessavtal med Örebro kommun och vi är registrerade i kommunens Volontärverksamhet.
Genomförande
Under det första året rekryteras resurspersoner och en referensgrupp bildas. Referensgrupp med deltagare från förstudier och samtalsgrupper bidrar till att utveckla arbetssättet. Samtalsgrupper etableras i Örebro kommun. En ledarutbildning och nätverksmodell tas fram för att stödja samtalsledarna. Under det andra året testas metoden även på landsbygd och sprids till andra lokala föreningar med verksamhet riktad till målgruppen. Metodhandbok för arbetsmodellen skapas.
Träffarnas upplägg
Varje sammankomst omfattar två timmar med fikapaus i halvtid. Första delen är ett samtal mellan deltagarna om IT-relaterade frågor. Andra delen innehåller individuell handledning och eventuell fördjupning i något ämne. Ledaren har ett grundmanus men aktuella frågor bestämmer träffarnas innehåll. Ingen föranmälan krävs.
Träffpunkter
Gäller från mars 2025.
Almby, Kyrkoherdegatan 1, Örebro. Måndagar jämna veckor. 10-12
Brickis, Björkrisvägen 18, Brickebacken. Onsdag en gång/månad jämna vecka. 13.30-15.30
Brolyckan, Tulegatan 8, Örebro. Torsdagar udda veckor. 13.30-15.30
Gillet, Engelbrektsgatan 23, Örebro. Torsdagar jämna veckor. 10-12
Hovsta, Lundhagsvägen 84, Hovsta. Onsdagar udda veckor. 14-15.30
Lillån, Stenbovägen 18, Lillån. Torsdagar udda veckor. 9.30-12
Marklyckan, Karlsgatan 24, Örebro Fredagar jämna veckor. 10-12
Norrby, Höglundagatan 21, Örebro Tisdagar udda veckor. 10-12
Stora Mellösa, Göksholmsvägen 4, Stora Mellösa. Tisdagar jämna veckor. 10.30-12
Södermalm, Skomakaregatan 6, Örebro. Torsdagar jämna veckor. 13.30-15.30
Vesslan, Engelbrektsgatan 23, Örebro. Måndagar udda veckor. 13.30-15.30
Länk till Örebro kommuns informationssida om IT-träffarna
Länk till SeniorNets kalender där träffarna presenteras
Förväntningar
- Vid projektets slut förväntas permanenta samtalsgrupper vara etablerade vid kommunens seniorträffpunkter, med lokala ledare och ett fungerande stödsystem.
- En metodbeskrivning för konceptet finns tillgänglig för spridning till andra föreningar och kommuner.
- Efter projektets slut kommer verksamheten att drivas vidare av ideella ledare med stöd från SeniorNet, SV Örebro län och Örebro kommun.
Spridning och implementering
En utbildning och nätverksmodell tas fram för att stödja ledarna. Under det andra året testas metoden såväl i centralort som landsbygd. Metodhandbok för arbetsmodellen skapas för spridning till kommuner och lokala föreningar med verksamhet för målgruppen. .
Kontakt
Projektledare
Per Tegevi, per.tegevi@seniornetorebro.onmicrosoft.com, 070–18 11 592
Kontaktperson SeniorNet Örebro
Ordförande, Lars Lind, larstlind@icloud.com, 070–21 49 005
Kontaktperson Studieförbundet Vuxenskolan
Enhetschef, Linda Nors, linda.nors@sv.se, 070–27 87 547
Kontaktperson Örebro kommun
Frivillig o Hälsofrämjande enheten, Anneli Nyman, anneli.nyman@orebro.se, 019–21 35 01
Länkar
Allmänna Arvsfonden, https://www.arvsfonden.se/
SeniorNet Örebro, https://orebro.seniornet.se/
Örebro kommun, https://www.orebro.se/
Studieförbundet Vuxenskolan, https://www.sv.se/avdelningar/sv-orebro-lan
Projektet söker funktionärer, Annons
Sammanfattande reflektioner
Med ökande digitalisering av information och samhällsinsatser riskerar många seniorer att hamna i ofrivilligt utanförskap. SeniorNet Örebro har identifierat behovet av sammankomster i mindre grupper där deltagare har möjlighet att informera sig om digitaliseringens möjligheter och risker. Utbyte av erfarenheter och problemlösning i grupp ger god förutsättning för varaktigt lärande.
Sedan våren 2022 har föreningen i samarbete med SV Örebro län och Örebro kommun genomfört en försöksverksamhet. På ett begränsat antal platser har det under tremånadersperioder funnits möjlighet att träffas för att samtala om IT-relaterade frågor. Verksamheten har varit mycket uppskattad av såväl gruppdeltagare som arrangörer.
SeniorNet Örebro, SV Örebro län och Örebro kommun utvecklar med stöd av Allmänna Arvsfonden en metod för lärande It-samtal på ett flertal platser i kommunen. Dessa kostnadsfria samtalsgrupper drivs på ideell basis och erbjuds efter projekttiden fortsatt stöd av samarbetsparterna.
Projektets primära målgrupp är seniorer 75+ år som inte använt IT/digitala plattformar i sitt yrkesliv. Idag sker majoriteten av det digitala lärandet genom individuella supportsamtal av kommun eller privata företag. Ett supportande arbetssätt är resursineffektivt för samhället och befäster ett digitalt utanförskap hos målgruppen. I projektet vill vi utveckla ett nytt arbetssätt med ett varaktigt lärande där målgruppen görs självständiga, oberoende och stärkta.
Projektet genomförs 1 jan 2025 – 31 dec 2026. En referensgrupp skapas för att utveckla metoden, nya grupper startas i kommunal regi men också på landsbygden i samverkan med lokala föreningar, en cirkelledarutbildning samt nätverks- och mentorskapsmodell tas fram, en samordningsmodell utvecklas och metoden sprids.
Projektet lever vidare genom att projektägare och samverkansparter driver verksamheten med ideella ledare och övriga kostnader täcks av befintliga offentliga medel.
PT 250126